Antara hidangan pencuci mulut paling mudah disediakan untuk
sebarang majlis ialah buah-buahan. Sajian mudah, segar dan berkhasiat.
Malah warnanya yang cantik tersimpan
pelbagai khasiat termasuk bahan antioksidan untuk melewatkan penuaan.
Pakar pemakanan menyarankan makan
sekurang-kurangnya lima hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.
Kajian juga membuktikan peningkatan jumlah
hidangan juga memberi lebih banyak kandungan serat yang membantu melancarkan
sistem pencernaan.
Laman sesawang www.fruitsandveggiesmorematters.com, menyatakan pengambilan itu
boleh ditingkatkan bagi mengu- rangkan kebergantungan kepada pil makanan tambahan
untuk bekalan vitamin dan garam galian yang tidak cukup.
Bagaimanapun, tidak ramai mengetahui waktu
terbaik menikmati buah-buahan bagi melancarkan proses penyerapan vitamin dan
mineral secara berkesan.
Lancar penyerapan vitamin
Amalkan makan buah-buahan sebelum makan
makanan berat, seperti gandum atau roti. Makan buah sebelum makan pada tempoh
sekurang-kurangnya setengah jam sebelum makan nasi.
Sekiranya buah-buahan dimakan selepas
menjamah nasi, buah yang sudah berada di dalam perut akan mengambil masa yang
lama untuk proses penghadaman.
Zatnya akan rosak sebelum sempat hadam.
Ini menyebabkan nutrisi makanan lain tidak dapat diserap dengan sempurna.
Tidak semua individu boleh makan buah
mengikut selera mereka. Bagi pesakit kencing manis, pengambilan buah-buahan
mesti dalam kuantiti yang dibenarkan bagi menyakat paras gula dalam darah.
Manfaat buah-buahan
Sumber gula semula jadi sebagai tenaga segera
Manfaat buah-buahan
Sumber gula semula jadi sebagai tenaga segera
Sumber terbaik vitamin dan garam galian
Kaya antioksidan untuk melawan tindakan radikal bebas
Mudah dimakan dan hadam
Kandungan seratnya menjadi bahan pelawas
Mengandungi banyak air dan membantu keperluan air harian
Membuat anda berasa kenyang lebih lama.
Galakan Mereka Makan Sayur dan Buah
NorAfzan Mohamed Yusof / BH/Famili/12 April, 2016
Jika anak enggan makan sayur dan buah-buahan bukan masalah baharu. Ramai ibu bapa mencuba pelbagai menu, mencantikkan hidangan dengan karakter kartun digemari anak, supaya selera mereka terbuka untuk mencuba, tetapi tetap gagal memancing selera anak untuk makan.
Pakar pemakanan, Institut Jantung Negara (IJN), Chong Mei Kee, berkata punca anak kurang berselera makan sayur-sayuran dan buah-buahan, besar kemungkinan disebabkan ibu bapa yang lewat memperkenalkan jenis dan tekstur makanan serat terhadap si kecil, menyebabkan mereka mungkin berasa pelik.
“Seawal usia enam bulan ibu bapa perlu perkenalkan makanan serat kepada mereka supaya lidah dan selera mereka sudah biasa dengan rasanya.
“Malangnya, ibu bapa lewat memperkenalkan sayur-sayuran dan ouah-buahan kepada anak,” katanya pada kempen tanggungjawab sosial CSR) kedai buah, MBG, di ibu kota, baru-baru ini.
Majlis turut berkongsi pengalaman bersama penulis buku masakan, Mohana Gill.
Chong berkata, buah-buahan dan sayur-sayuran diiktiraf sebagai sumber vitamin, mineral, antioksida yang baik dan penting untuk tumbesaran serta perkembangan kanak-kanak.
Elak risiko kanser
Malah, penyelidikan semasa membuktikan orang yang mengambil banyak buah-buahan dan sayur-sayuran boleh hidup lebih lama, kurang menghidap penyakit kronik dan mengalami kehilangan upaya, manakala risiko mereka mendapat penyakit seperti penyakit jantung dan kanser lebih rendah.
“Malangnya, tabiat makan yang tidak sempurna menyebabkan ramai kanak-kanak dan remaja di negara membangun, kurang mengambil makanan berkhasiat mengakibatkan ramai yang mengalami kekurangan mikronutrien,” katanya.
Buah jadi snek
Beliau turut menasihati ibu bapa menimba ilmu bagaimana menghasilkan hidangan yang tinggi serat kepada anak dan tidak meninggalkan sarapan.
“Sarapan membantu mereka untuk fokus dalam kelas. Bayangkan dalam keadaan perut kosong, bagaimana mereka mahu memberikan tumpuan terhadap pengajaran guru di dalam kelas,” katanya.
Mengikut Garis Panduan Diet Malaysia bagi kanak-kanak dan remaja yang di terbitkan pada tahun Mengikut Garis Panduan Diet Malaysia bagi Kanak-Kanak dan Remaja yang diterbitkan pada tahun 2013, kita disyorkan makan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Jadikan pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan segar seperti pisang, jambu batu, timun, tomato atau lobak merah sebagai makanan snek.
“Saya tidak salahkan kanak-kanak semata-mata, sebaliknya ibu bapa berperanan melihat kembali bagaimana tabiat pemakanan anak. Jangan biar anak kecil dengan tabiat makan makanan segera” katanya.
Buku tulisan Mohana memenangi anugerah Buku Kesihatan & Pemakanan Terbaik Gourmet di Malaysia pada tahun 2010 dan memenangi beberapa anugerah kategori buku kanak-kanak pada Festival Buku New England 2011.
Ibu kepada tiga anak dan seorang cucu ini juga adalah pengarang buku masakan popular seperti Fruistastic, Vegemania dan Myanmar: Cuisine: Culture and Customs yang memenangi Anugerah Buku Masak Dunia Gourmand Awards Best of the Best untuk buku Fruistastic.
Bukunya yang memperkenalkan kanak-kanak kepada dunia buah-buahan dan sayur-sayuran dengan cara yang menyeronokkan disertakan dengan lakaran dan cerita serta fakta yang menarik.
Ia juga menyelitkan beberapa resipi menarik yang boleh dicuba sendiri oleh kanak-kanak.
Bentuk selera anak
Sementara itu, Mohana berkata, selera anak boleh dibentuk dengan mengajak mereka ke dapur untuk menyediakan makanan bersama-sama.
“Biarkan anak kita biasa dengan dapur. Mereka akan rasa sangat berbangga dan mahu mencuba hidangan disediakan.
“Itu antara rahsia membuka selera makan anak.
Biasanya mereka membaca buku berkaitan makanan sihat. Sedikit demi sedikit mereka akan tahu dan faham rnengenai makanan dan kesihatan,” katanya.Cara Pemakanan Berkhasiat Elak Penyakit
Mungkin kita sering
atau pernah mendengar ungkapan bahawa cara pemakanan seseorang itu melambangkan
tabiat, sikap atau keperibadian seseorang itu.
Ini membuktikan corak pemakanan itu sangat penting
dalam kehidupan seseorang kerana cara pengambilan makanan berkhasiat menjamin
kesihatan yang sejahtera dan membantu menghindari sebarang penyakit.
Dalam memilih makanan berkhasiat ramai keliru dengan
apa yang dimaksudkan pemakanan sihat dan hanya menganggap buah-buahan atau
sayur-sayuran paling berkhasiat, sedangkan hakikatnya ia lebih daripada itu.
Lebih membimbangkan, sikap kurang prihatin mengenai
pemakanan sihat menyumbang kepada pelbagai penyakit berkaitan makanan termasuk
obesiti.
Dengan harga barangan keperluan yang semakin meningkat
berikutan penstrukturan semula subsidi minyak sekarang, seseorang itu perlu
bijak menyediakan menu alternatif dengan menggunakan bahan lebih murah, tetapi
mempunyai khasiat sama.
Caris panduan pertama yang perlu diikuti dalam amalan
pemakanan sihat ialah setiap individu harus menikmati pelbagai jenis makanan
setiap hari termasuk bijirin, buah, sayur, daging, ayam, kekacang, susu, lemak
dan minyak.
Corak pengambilan makanan berkhasiat perlu dilakukan
mengikut kuantiti tertentu berdasarkan empat peringkat Piramid Makanan.
Peringkat pertama dalam pengambilan makanan adalah
bijirin diikuti buah dan sayur yang berada pada peringkat kedua dan seterusnya
susu, dadih, keju, ikan, daging dan kekacang yang berada di peringkat ketiga.
Produk yang paling sedikit diperlukan tubuh berada
pada peringkat pertama iaitu di puncak dan ia adalah lemak, minyak, gula serta
garam.
Setiap individu perlu mengekalkan berat badan sihat
dengan mengimbangkan pengambilan makanan dan aktiviti fizikal.
Sebelum menyediakan atau mengambil setiap hidangan,
ketahui nilai kalori dan pastikan hidangan yang dimakan sepanjang hari tidak
melebihi nilai kalori diperlukan badan kerana ia akan menambahkanj berat.
Mengambil hidangan bijirin dan buah-buahan serta
sayur-sayuran juga, amat penting kepada tubuh kerana ia adalah sumber vitamin
yang lengkap, tetapi ia perlu diambil dalam kuantiti yang betul.
Panduan Pemakanan Berkhasiat
Kurangkan penggunaan lemak dalam penyediaan makanan
dengan mengehadkan pengambilan makanan bergoreng dan menggunakan sedikit minyak
ketika memasak.
Pengambilan lemak sepatutnya tidak melebihi 30 peratus
jumlah kalori harian dan jika berlebihan, ia akan membentuk plak pada dinding
saluran darah sehingga menyebabkan salur darah tersumbat. Cara lain bagi
mengurangkan pengambilan lemak ialah dengan menyediakan makanan rendah lemak
dan memilih makanan rendah kolesterol.
Garam juga perlu diambil secara sederhana bagi mengelak
penyakit darah tinggi, tetapi ia perlu ada dalam hidangan bagi keperluan tubuh.
Dalam sehari, manusia hanya memerlukan 500 mg garam
sedangkan mengikut ukuran satu sudu teh adalah bersamaan 2,100 mg garam. Jadi,
untuk mengelak penggunaan berlebihan, pelbagai produk lain boleh digunakan
sebagai sumber alternatif seperti MSG, kicap soya dan sos.
Elakkan juga penggunaan garam ketika menyedia dan
memasak makanan dan elakkan menabur garam ketika menghidangkan makanan.
Hadkan penggunaan sos dan serbuk perasa serta
kurangkan kekerapan menghidang telur masin, ikan masin, sayur jeruk dan makanan diproses.
Kurangkan penggunaan gula dalam masakan dan pilih makanan yang rendah kandungan gula. Walaupun gula tidak mempunyai nutrien, ia penting dalam membekalkan tenaga. Setiap individu memerlukan 50 mg gula sehari, tetapi pengambilan berlebihan boleh menyebabkai kegemukan.
Kurangkan penggunaan gula dalam masakan dan pilih makanan yang rendah kandungan gula. Walaupun gula tidak mempunyai nutrien, ia penting dalam membekalkan tenaga. Setiap individu memerlukan 50 mg gula sehari, tetapi pengambilan berlebihan boleh menyebabkai kegemukan.
Kajian Kementerian Kesihatan mendapat penduduk berumur
18 hingga 59 tahun mengambil 21 gm gula pasir sehari (bersamaan 4 sudu teh) dan
mereka juga cenderung mengambil 30 gm susu pekat manis sehari (bersamaan 3 sudu
teh) untuk ditambah ke dalam minuman.
Panduan terbaik menyajikan hidangan rendah gula,
adalah dengan menyediakan minuman dengan gula atau susu rendah lemak secara
berasingan, selain mengelak daripada menyalut kek dengan gula atau ising serta
menambah gula dalam jus buahan.
Paling penting, setiap individu perlu minum enam
hingga lapan gelas air sehari walaupun tidak merasa dahaga. Air adalah bahan
penting untuk fungsi fisiologi di dalam badan, mengekalkan suhu badan dan
pengeluaran bahan sisa daripada badan.
Elak daripada meminum teh tarik ketika makan nasi atau
menikmati hidangan kerana ia boleh membantutkan pembentukan hemoglobin (sel
darah merah) dan akhirnya mengundang penyakit.
Teh boleh diminum, tetapi dengan syarat dua jam
selepas seseorang itu selesai makan nasi atau menikmati hidangan.
Sumber:
Berita Harian /1klasifieds/2 Januari 2016
Tiada ulasan:
Catat Ulasan